Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 23:00 - Подводните камъни при покупката на евтини имоти
Автор: vipweb Категория: Бизнес   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
0



  Подводните камъни при покупката на евтини имоти 05.08.2009 16:13

Някои купувачи на имоти се опасяват, че когато цената е твърде ниска (например до 50 хил. евро), нещо с предложението не е наред. В много случаи наистина е така, вярно е обаче и това, че понякога факторът, снижаващ цената, може да не е от първостепенно значение за купувача.

В някои случаи днес в България на купувачите се предлага намаление до 50%, казва пред интернет списанието Metrinfo.Ru Игор Индриксонс, директор на отдела за инвестиции в имоти в чужбина в руската агенция IntermarkSavills. Общият спад на вторичния пазар към първото тримесечие на 2009 е 20%, а първичният е засегнат още по-силно. На втора линия на брега на морето може да се купи имот за 700 евро на кв. м, а във високопланински местности и за 500 евро, пише в статията.

В Турция – другата дестинация, към която руските купувачи в момента имат засилен интерес, цените на имотите по думите на Индриксонс не са попаднали под влиянието на икономическите сътресения. За имот на първа линия цените са между 1000 и 1500 евро за кв. м. За най-елитна дестинация традиционно се счита Бодрум, като именно там може да се очакват такива цени. В други райони на страната може да се търсят имоти на първа линия и за 800 евро на кв.м. Тези, които не държат на морето, може да се насочат към планини или в комплекси до реки, където цените може да са и 300 евро за кв.м.

В търсене на подводните камъни под евтините метри

Да си представим, че даден предприемач предлага апартамент на не по-далече от 1 км от морето за 25 хил. евро, пише изданието. Предложението е привлекателно, но поражда и въпроса „Не е ли твърде евтино и какво не е наред?“.

„По принцип има нещо – неудачно разположение или липса на развита инфраструктура“, обяснява Юлия Кайнова, експерт от агенцията Century 21 BeverlyWood Realty. „Не може да се очаква високо качество на строителството и лукс за такива пари“. Невисоката стойност може да се дължи на скрити строителни дефекти или проблеми с разрешителната документация. В голяма степен вероятни са и други причини – предлагат се комплекси на последен етап от строителството, апартаменти с малка площ със слаби характеристики и други.

В икономичната категория попадат и нелоши жилищни комплекси, привличащи купувачи с добри отстъпки. Главният съвет е народната мъдрост „Вярвай, но проверявай“ - тоест не трябва да се купува на сляпо, а да се посети имота. При посещението ще стане ясно какви проблеми може да възникнат и какво се жертва заради ниската цена.

По-голямата част от купувачите на имоти в курортите на първо място държат на достъпа до плажа. Нерядко обаче при евтините български апартаменти именно това се принася в жертва. „Само малък брой от комплексите, разположени на истинската първа линия, имат пряк достъп до плажа“, отбелязва Станислав Зингел, президент на агенцията за имоти Gordon Rock. „Останалите комплекси, разположени на втора и трета линия и по-далече, нямат пряк достъп. Всички плажове в България са достъпни за почиващите, но не винаги природните особености на местността позволяват лесно да се стигне до тях“. В най-популярните курорти като Слънчев бряг, Свети Влас, Албена въпросът с достъпността до морето е решен, а за останалите места съветът е да се проверява лично.

Купувачите на все още незавършен обект не могат да бъдат спокойни до края. Както отбелязва Индриксонс в Турция всички обекти се дострояват, а в България има достатъчно незавършени. При покупките на вторичния пазар рисковете са по-малко.

Ако обаче сте инвестирали в строящ се обект, в който планирате да отдъхвате след половин година и когато моментът настъпи, се окажете на строителна площадка? „Да, има строители, чието финансово състояние предизвиква опасения, за което винаги предупреждаваме купувачите“, коментира Полина Малишева, директор на московското представителство на АН „Премиум-групп“. „Солидните фирми обаче при промяна на срока на предаване на обекта осигуряват на купувачите апартаменти за почивка, подобни на тези, които са купили“.

От 25 до 50 хил. евро: студия и двустайни

Изборът от предложения за тези пари е голям. В България например за 25 хил. евро може да се намери неголямо студио на 500-800 м от морето или по-далече, пише в статията. „Ако имотът се намира в непопулярни засега курорти (Бяла, Кранево, Каварна), при това качество и параметри апартаментите ще струват по-малко“, обръща внимание Малишева. Студио в готов комплекс на север от Варна е по-скъп от апартамент с една спалня в Бяла например.

Ако сумата е два пъти по-голяма, тоест 50 хил. евро, е лесно да се намери студио в популярен курорт.

За 20-25 хил. евро Индриксонс предлага да се търси двустаен апартамент на втора линия по българското крайбрежие или в планински комплекс. В Турция за тези пари може да се купи малко студио, но не в Бодрум, а по-скоро в Алания, или пък 2-стаен апартамент с площ 40-45 кв. м на 4-5 км от морето.

Ето и някои плюсове и минуси при покупката на евтино жилище:

Плюсове:
+ икономично
+ сега има възможност да се намери добър вариант
+ ипотеката увеличава шанса да се купи приличен имот
+ евентуална възможност за препродажба на по-висока цена на по-късен етап

Минуси:
- опасност от невисоко качество на строителството
- възможни проблеми с документацията
- без достъп до плаж
- слаба инфраструктура

image


Тагове:   морето,   риск,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vipweb
Категория: Туризъм
Прочетен: 25340
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930